Inhoud
Deze wetswijziging geldt vanaf 1 september 2021. Wanneer gedurende de eerste of tweede jaar van de ziekte duidelijk is dat de werknemer nooit meer kan werken, dan kan de werknemer eerder de IVA-uitkering (WIA-uitkering) aanvragen. Normaal gesproken zal een bedrijfsarts dit aangeven en het kan ook wenselijk zijn het oordeel van een arbeidsdeskundige hierover te vragen, want de vervroegde IVA kan maar eenmalig aangevraagd worden.
Het moet ook op tijd aangevraagd worden, dat wil zeggen zo snel mogelijk en uiterlijk in de 67ste week. De uitkering gaat op zijn vroegst 10 weken later in. De vervroegde IVA kan overigens al aangevraagd worden als een werknemer 3 weken arbeidsongeschikt is. Toekenning van deze WIA-uitkering betekent dat geen re-integratieverplichtingen meer verwacht worden, als ook dat van het loon dat in de eerste twee jaar wordt betaald de werkgever deze WIA-uitkering in mindering mag brengen - Advocaat bezwaar WIA-uitkering.
Na het aanvragen van een WIA-uitkering volgt er een uitnodiging van het UWV voor een onderzoek. Dit onderzoek bestaat uit twee delen. Een medisch onderzoek Een gesprek met een arbeidsdeskundige Het medisch onderzoek wordt verricht door een verzekeringsarts van het UWV. De arts bespreekt welke lichamelijke en psychische klachten er zijn en houd een lichamelijk onderzoek.
Uit de conclusie van de arts blijkt of degene nog deels kan werken en welke handelingen de betrokkene nog kan verrichten. Na het medisch onderzoek volgt een gesprek met de arbeidsdeskundige. Deze bekijkt wat de mogelijkheden en beperkingen van betrokkene zijn. Daaruit volgt de selectie van 3 werkzaamheden waarvoor de betrokkene nog geschikt is en waarmee het meeste mee valt te verdienen.
Dit uurloon wordt vergeleken met het loon dat verdiend werd voor de ziekte en het verschil in percentage is de mate van arbeidsongeschiktheid. Afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid, kan de werknemer voor een WIA-uitkering in aanmerking komen. De WIA bestaat uit twee regelingen: De regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA), voor medewerkers die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn (> 35 %) en medewerkers die tijdelijk (niet duurzaam) volledig arbeidsongeschikt zijn.
Aanspraak op een WIA-uitkering afhankelijk van arbeidsongeschiktheid: A. Arbeidsongeschiktheid voor minder dan 35%. Er is geen recht op een WIA-uitkering. B (bezwaar wia beslissing). Gedeeltelijk arbeidsongeschiktheid tussen de 35% en 80%. Er is recht op de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). C. Volledig maar niet duurzaam arbeidsongeschikt (minder dan 20% geschikt). Er is recht op de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA).
Beneden de 35% kan er geen aanspraak gemaakt worden op een WIA-regelingen. Bezwaar maken - UWV - Particulieren. Werknemers die voor minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn blijven zoveel mogelijk bij de werkgever in dienst. Er zal voor deze werknemers passende arbeid gezocht of gecreëerd dienen te worden. Is er geen passende arbeid in het eigen bedrijf aanwezig, dan kan de werkgever na de twee jaar arbeidsongeschiktheid een ontslagvergunning bij het UWV Werkbedrijf aanvragen.
Na het ontslag hebben werknemers recht op een WW-uitkering (3. 7.1.). Zij krijgen dan 70% van het dagloon uitgekeerd. De duur van de uitkering is afhankelijk van het arbeidsverleden. Procedures tegen het UWV. Is er gedurende de WW geen werk gevonden dan komen personen jonger dan 50 jaar in aanmerking voor de Wet werk en bijstand.
Bij een arbeidsongeschiktheid tussen de 35% en 80% spreekt de WIA van gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (Wat als je het niet eens bent met de beslissing van UWV?). Een gedeeltelijk arbeidsongeschikte heeft recht op de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). De WGA biedt een loongerelateerde uitkering. Bij niet werken bedraagt deze 70% van het laatstverdiende loon (dagloon). Aan dit laatstverdiende loon is wel een maximum verbonden van € 4.
401,27 bruto per maand. Wordt er wel of gedeeltelijk gewerkt, dan wordt dit loon dat de werknemer verdiend, van het oude loon afgetrokken. De Loongerelateerde uitkering bedraagt dan 70% van het verschil tussen het oude en nieuwe loon. Nadere voorwaarde om voor de WGA-uitkering in aanmerking te komen is dat er van de 36 weken voor de dag van de arbeidsongeschiktheid, minimaal 26 weken gewerkt zijn.
Na het aflopen van de loongerelateerde uitkering bestaat er recht op een WGA-loonaanvulling of een WGA-vervolguitkering. Na afloop van de WGA-loongerelateerde uitkering, geniet het de voorkeur dat de medewerker meer dan 50 % van de resterende mogelijkheden benut. Dat betekent derhalve dat degene van het deel waarvoor men geacht wordt nog te kunnen werken, minimaal 50% benut.
Tegen een afwijzing van een Wajong-uitkering kunt u in bezwaar bij het UWV. WIA-uitkering en bezwaar - advocaatuitkeringen.nl. In bezwaar moet dus op de juiste manier naar de rapportages van de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige gekeken worden en op basis daarvan de juiste juridische argumenten (gronden) aangevoerd worden. Op die manier heeft u een echte kans in bezwaar tegen het UWV besluit.
Is uw WIA uitkering gestopt? Ga direct via onze advocaten in bezwaar bij het UWV! U moet meer dan 35% arbeidsongeschikt zijn om aanspraak te maken op de uitkering. De WIA is de opvolger van de WAO. Voor oude gevallen geldt de WAO nog wel (als u arbeidsongeschikt raakte vóór 1 januari 2004).
Tegen uitspraken van de Centrale Raad van Beroep over beslissingen op grond van de sociale verzekeringswetgeving kan alleen beroep in cassatie worden ingesteld bij de Hoge Raad wegens schending of verkeerde toepassing van de regels over het begrip verzekerde en van de regeling over het begrip loon. Andere klachten kunnen niet tot cassatie leiden.
Mocht u het niet eens zijn met het oordeel van de bedrijfsarts, dan kunt u een zogenaamd deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV (second opinion). Het oordeel van de verzekeringsarts is in beginsel bindend. Tegen het deskundigenoordeel van de UWV arts kunt u geen bezwaar maken of beroep instellen. Wat zijn uw rechten en plichten als u ziek bent?
Het UWV beoordeelt aan de hand van het re-integratieverslag (RIV) of u en uw werkgever voldoende hebben gedaan om u weer aan het werk te krijgen - Werkgever maakt bezwaar tegen beslissing uwv - Advocaat Uitkering. Het UWV zal documenten willen inzien zoals het Plan van aanpak en de Probleemanalyse. Als hieruit blijkt dat u en uw werkgever voldoende hebben gedaan, dan gaat het UWV verder met de afhandeling van uw WIA-aanvraag en krijgt u een uitnodiging voor een gesprek met de verzekeringsarts van het UWV.
De termijn hiervoor bedraagt zes weken na de datum van het besluit van het UWV - UWV Advocaat Uitkering afgewezen, gestopt of opgeschort? - Advocaat Uitkering. Na uw WIA-aanvraag zult u een onderzoek van een verzekeringsarts van het UWV krijgen. De UWV verzekeringsarts onderzoekt uw lichamelijke en psychische klachten. Hij beoordeelt aan de hand van uw medische beperkingen wat u wel en wat u niet kunt doen.
Als het UWV uw uitkering verlaagt of stopzet, hoeft u zich daar niet zomaar bij neer te leggen. U kunt uw zaak nog eens laten bekijken door een bezwaarschrift in te dienen. U kunt dat het beste laten doen door een gespecialiseerde advocaat. Hij of zij bekijkt samen met u of het UWV zich wel aan de regels heeft gehouden.
WIA zaken ontvangen wij graag een copy van relevante documenten teneinde u professioneel van dienst te kunnen zijn met uw UWV bezwaarschrift. Wij begeleiden cliënten met hun UWV bezwaarschrift. Overleg met onze advocaat over uw kansen, plan van aanpak en de kosten voor uw UWV bezwaarschrift.
Een verzekeringsarts onderzoekt of bij een ziek persoon sprake is van een medisch objectief vast te stellen stoornis als gevolg van ziekte of gebrek, waardoor diegene beperkt is in zijn of haar functioneren. Dat betekent dat ook al is iemand ziek, dat niet betekent dat diegene zijn of haar werk niet kan doen.
De bevindingen van de verzekeringsarts staan in het verzekeringsgeneeskundig rapport, waar de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) deel van uitmaakt. Een arbeidsdeskundige gaat op basis van het medische rapport van de verzekeringsarts daarna bepalen welk arbeidsongeschiktheidspercentage passend is. Eerst gaat de verzekeringsarts aan de slag om uw medische beperkingen in kaart te brengen, vervolgens bepaalt de arbeidsdeskundige voor hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent en of u in aanmerking komt voor een uitkering.
In beginsel eindigt de loondoorbetalingsverplichting tijdens ziekte na 104 weken. Dat noemen we einde wachttijd (EWT). Is de WIA-aanvraag op tijd ingediend (11 weken vóór EWT) en heeft het UWV ook niet vóór EWT een loonsanctie opgelegd aan werkgever wegens het niet voldoende hebben gedaan aan re-integratie, dan hoeft werkgever het loon niet door te betalen.
Alle partijen ontvangen een uitnodiging voor de zitting. Hierin staat wanneer (datum) en waar (locatie) de mondelinge behandeling plaatsvindt. U bent niet verplicht om naar de zitting te komen, tenzij u opgeroepen bent. Komt u wel, dan krijgt u de gelegenheid om een mondelinge toelichting te geven. Ook kunt u vragen van de rechter beantwoorden.
Met mediation naast rechtspraak zoekt u samen met de andere partij(en) naar een oplossing voor alle aspecten van het conflict. Daarom kijkt de rechter of uw zaak zich leent voor mediation. U kunt ook zelf aangeven dat u mediation wilt - Bezwaar en beroep . Lukt het niet om tot een oplossing te komen? Of is dit niet mogelijk? Dan kunnen de partijen hun standpunten verder toelichten en vragen van de rechter beantwoorden.
De voordelen: geen juridische zorgen maximaal resultaat specialistische kennis van de Wet WIA gratis advies over tussentijdse mogelijkheden en doorverwijzingen neem direct contact op! .
Dit moet je wel snel doen, want het bezwaar moet binnen zes weken zijn ingediend. Na deze termijn is de beslissing van het UWV definitief. Het is verstandig om een gespecialiseerde advocaat in de arm te nemen om dit bezwaar in te dienen. Zo ben je verzekerd van het beste resultaat..
Er zijn nog wel meer situaties waarin je aanspraak kan maken op een IVA-uitkering. Voor meer informatie, neem gerust contact op. De belangrijkste voorwaarde is in elk geval dat de arbeidsongeschiktheid naar verwachting nog lang zal duren. Dit noemt het UWV volledige en ‘duurzame’ arbeidsongeschiktheid. Als je een IVA-uitkering krijgt, wordt je meestal niet meer opgeroepen voor herkeuringen.
Van alle aspecten is de medische beoordeling door de verzekeringsarts van het UWV het belangrijkste. Het probleem hierbij is dat beperkingen voor het verrichten van arbeid alleen mogen worden vastgesteld door een verzekeringsarts en dat deze bij het UWV werkt. Nota bene de instantie die ook uw uitkering moet betalen. De mening van uw huisarts over of u wel of niet kunt werken, is bijvoorbeeld niet relevant. De huisarts kan wel zorgen voor informatie, maar niet meer dan dat.
Wat betreft de arbeidsdeskundige rapportage doet u er ook goed aan om de functieomschrijving te controleren. Wellicht staat hier iets in wat specifiek is voor deze functie en u deze vanwege bepaalde omstandigheden niet kunt uitvoeren. Om een voorbeeld te nomen, zou het kunnen dat er geen toilet dichtbij uw werkplek is en u dat wel nodig hebt.
In de wetten kunt u in vinden aan welke regels het UWV zich moet houden en wat precies het criterium is voor arbeidsongeschiktheid. Ook staat hier in wat de voorwaarden zijn voor een keuring en aan welke vereisten een verzekeringsarts moet voldoen. Een voorbeeld hiervan is dat een verzekeringsarts BIG geregistreerd moet zijn. Het is de afgelopen jaren vaak voorgekomen dat bij een check bleek dat dit niet het geval was en dat een bezwaar op deze grond werd gewonnen.
Nadat u uw bezwaar hebt ingediend, gaat het UWV een volledige herbeoordeling doen. Dit houdt in dat uw zaak nog eens volledig wordt bekeken met inachtneming van de bezwaargronden uit uw bezwaarschrift. Dit gebeurt door een andere verzekeringsarts en een andere arbeidsdeskundige dan die in eerste instantie de WIA-beslissing hebben genomen.
In de wetten kunt u in vinden aan welke regels het UWV zich moet houden en wat precies het criterium is voor arbeidsongeschiktheid. Ook staat hier in wat de voorwaarden zijn voor een keuring en aan welke vereisten een verzekeringsarts moet voldoen. Een voorbeeld hiervan is dat een verzekeringsarts BIG geregistreerd moet zijn. Het is de afgelopen jaren vaak voorgekomen dat bij een check bleek dat dit niet het geval was en dat een bezwaar op deze grond werd gewonnen.
De tweede stap is het controleren van de arbeidsdeskundige rapportage. Zijn uw opleidingsniveau en uw taalvaardigheid wel juist vastgesteld en klopt uw maatmanloon wel? De eerste twee zijn belangrijk voor het bepalen van de functies die nog geschikt voor u zouden zijn. Uw maatmanloon is belangrijk voor het uiteindelijke percentage arbeidsongeschiktheid omdat hetgeen u nog kunt verdienen met de geduide functies wordt vergeleken met uw maatmanloon. Het verschil is uw percentage arbeidsongeschiktheid.
Boven op het salaris dat degene verdient, krijgt degene een aanvulling. Deze aanvulling is 70 % van het verschil tussen het nieuwe loon en het het oude loon (voor de arbeidsongeschiktheid. Ligt het oude loon boven het maximum dagloon (€ 223,40 per dag in 2021), dan wordt het meerdere niet meegerekend. Beroepsprocedure uitkeringen.
Dit levert een lage uitkering op. Deze wordt niet aangevuld met een WW-uitkering. Gespecialiseerde pro deo UWV WIA WGA IVA Ziektewet. Jaarlijks wordt het recht op de uitkering bekeken. Zowel de WGA-loonaanvulling als ook de WGA-vervolguitkering kunnen duren totdat pensioengerechtigde leeftijd bereikt wordt. In situaties waar men onder het sociaal minimum terechtkomt is er recht op toeslagen volgens de Toeslagenwet.
Deze arbeidsongeschikt is niet duurzaam als er nog wel een mogelijkheid is om te werken. Arbeidsongeschiktheid is evenmin duurzaam als verwacht wordt dat er binnen 5 jaar wel weer een redelijke kans is op werkmogelijkheden. Bij niet duurzame volledige arbeidsongeschiktheid bestaat er recht op de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA), zie hierboven.
Is er geen wezenlijke kans op herstel en is er ook geen enkele mogelijkheid tot werken, dan komt betrokkene in aanmerking voor de regeling Inkomensvoorziening volledig arbeidsongeschikten (IVA). Bezwaar of beroep WIA - Advocaten. De IVA kent een uitkering van 75% van het laatstverdiende loon tot pensioengerechtigde leeftijd. Het laatstverdiende loon is gemaximeerd op de loongrens van € 4.
Is er nog wel een mogelijkheid om te werken, maar de 20% van het laatstverdiende loon wordt of kan niet worden gehaald, dan is er geen recht op een IVA-uitkering, maar op de regeling werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA). De WGA-uitkering kan eindigen, in het bijzonder als een medewerker door herstel minder dan 35 % arbeidsongeschikt is.
Deze pagina is onderdeel van hoofdstuk 2 over veranderingen die zich in een dienstverband kunnen voordoen. U vindt hierin informatie over: 2. 1. Verandering functie, vestigingsplaats, arbeidsduur, etc. 2. 2. Ziekte en arbeidsongeschiktheid van de werknemer 2. 3. Misdragingen, disciplinaire maatregelen (o. a. schorsing, waarschuwing) 2. 4. Verlof (o. a.
2. 5. Non-actief stellen van werknemers door de werkgever 2. 6. (on)gelijke behandeling / discriminatie 2. 7. Aansprakelijkheid voor schade van de werknemer of werkgever 2. 8. Overgang van de onderneming en gevolgen voor het arbeidscontract 2. 9. Overnemen van arbeidsovereenkomsten 2. 10. Staking en andere collectieve acties 2. 11.
Het UWV kampt met grote achterstanden bij de claimbeoordeling van de WIA-aanvragen. Het tekort aan verzekeringsartsen is groot en mede door Covid zijn de achterstanden nog groter geworden. Normaliter heeft het UWV acht weken de tijd voor de afhandeling van een WIA-claimbeoordeling. Uiterlijk in week 93 moet de werknemer de WIA-aanvraag indienen.
Helaas wordt deze periode vrijwel niet meer gehaald. Het gevolg is dat het na 104 weken arbeidsongeschiktheid nog steeds onduidelijk is of de werknemer nu wel of niet een WIA-uitkering krijgt. De werkgever hoeft en zal na 104 weken ziekte alleen nog de loonwaarde van de passende arbeid betalen. Voor het deel dat iemand ziek is, is er geen loondoorbetalingsplicht meer (tenzij de cao een derde jaar loondoorbetaling bij ziekte kent).
Meer van No Cure No Pay
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Wia-uitkering - Advocaten In Uitkeringszaken
Bezwaar Maken - Uwv - Werkgevers
Wia Bezwaar - Bel Voor Direct Gratis Advies
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Wia-uitkering - Advocaten In Uitkeringszaken
Bezwaar Maken - Uwv - Werkgevers
Wia Bezwaar - Bel Voor Direct Gratis Advies